Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

March 13th, 2012 by admin # Contemporary Designs Ideas

Australian architect firm Stanic Harding has redesigned a Hunter Hills House project in hunter hills, a suburb of Sydney Australia. This contemporary single-family residence and The original house from the 50?s was totally remodeled in 2007

Reading Room and Furniture at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Living Room Interior at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Living Room Furniture Ideas at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Terrace Design at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Private Terrace Ideas at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Contemporary Hunter Hills House Design in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Bathroom Design at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Dining and Living at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Kitchen Layout Ideas at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Modern Kitchen Design at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Staircase Design at Contemporary Hunter Hills House in Suburb of Sydney by Stanic Harding

@Paul Gosney

Hunter Hills House by Stanic Harding:

“The challenge was to create a light and airy home on this steep south facing site while maintaining connections to the garden, water and city views.

A series of three distinct pavilions were formed linked by two open courtyards allowing the house to gradually step down the site. The courtyards let sunlight enter the house via the extensive glazing on the northern facades. The transparency and deep modulation of these facades offers protection from summer sunlight while permitting winter light to reach deeply into the house. The courtyards provide access to level gardens and external living spaces so important on such a sloping site.

The waterfront terrace of the original house was maintained to offer a connection to the waterfront garden and the city, water and bridge views beyond. Many existing trees and plants on the site were retained and the landscape design intent is to return the waters edge to its original state.

The ceiling treatment in the public spaces is designed to enhance this circular sense by installing thin, flush fitting fluorescent strips radiating out to the perimeter. This provides for a stronger and cleaner ceiling plane that is contributing to the quality of the space.

The use of the low pitch skillion form gives the house a subdued presentation to the harbour and neighbouring properties while the street frontage is deliberately restrained as a considered contemporary insertion offering limited visual access to the house beyond.”

Photos by: Paul Gosney