Mid-Century House Redesign into Modern House by Tonic Design

November 10th, 2012 by admin # Contemporary Designs Ideas, Country Home Designs Ideas, Home Building Concepts, Home Design Ideas

This House abandoned in the 1960s, located in Raleigh, North Carolina. contemporary redesign become modern house with 3500-square-foot, two-story modern house  quiet retreats on its wooded hill site with natural view and fresh air

Project Name: Chiles Residence
Location: Raleigh, North Carolina
Architecture: Tonic Design
Contractor: Tonic Construction
Structural engineer: Richard Kaydos-Daniels
Steel craft: McConnel Studios, Raleigh, NC
Photographer: Jim West, Raleigh, NC

House Redesign into Modern House by Tonic Design

Living Space Design in Modern House by Tonic Design

Dining and Kitchen Design in Modern House by Tonic Design

Smart Room Layout Ideas in Modern House Redesign by Tonic Design

Natural House with Steel Structure by Tonic Design

Awesome House redesign by Tonic Design

White Painted Steel Beams at House redesign by Tonic Design

Chiles Residence Before Redesign and Construction

Chiles Residence Project description:

The modern 3500-square-foot house was designed and built for art collectors John and Molly Chiles. It was constructed on the bones of an old modern, steel-framed and wood-paneled house overlooking Crabtree Creek in Raleigh, NC, that was abandoned in the 1960s.The original house was in terrible shape: Its wood walls and floors, camouflaged by kudzu and ivy, had rotted. Yet the “bones” were still strong in concept, and the couple saw through the clutter. They were confidant that the neglected remains could form the basis for a dramatic new house that would pay homage to mid-20th century modern design.

In form and plan, the new house provides both open perches and quiet retreats on its wooded hill site. Rusted steel panels, white painted steel beams, wood, aluminum, and glass frame views of the landscape and the clients’ extensive art collection. The main level’s modern, open floor plan creates loft-like spaces in which low walls, area rugs, and mid-century modern furnishings loosely define boundaries between living room, dining room, office, kitchen, and breakfast area. This plan encourages movement through the various spaces and levels of the house.

The roof garden combines elements that serve, both in form and reason, to counter the clearly defined steel structure and to evoke feelings of height and expansion. Because her house is sited halfway down a hillside and nestled in a stand of old-growth beech trees, Molly Chiles envisioned the roof deck as a large-scale “table on top of the house” where friends could gather for social occasions in a space with views across the treetops to the distant horizon.

As a design/build firm, Tonic worked with a structural engineer and steel crafters to fabricate a striking spiral staircase that connects the main living level to the roof deck. Clipped onto the side of the house, the outdoor stair’s helical form stands in contrast to the grid-like steel structure.

A gently curving driveway offers ever-changing vantage points to view the house’s exuberant form. A steel and ipe wood bridge spans a private walled garden and connects the drive to the front door.

Second Floor Open Terrace Design in Modern House Redesign by Tonic Design

Floating Wood Staircase in House redesign by Tonic Design

Second Wood Floor in House redesign by Tonic Design